Подписване на Symbian приложения online

Както стана ясно в предните статии по темата, за да подпишете вашето S60 приложение за телефона си, ще се нуждаете от сертификат и от софтуер, с които да го направите. Вариантите за подпис са, това да стане на телефона ви или на компютъра. Третия вариант е да го направите онлайн, като аз ще разгледам и трите случая.

Подписване онлайн.
Предполага се, че имате вече получен сертификат и сте направили нужните настройки на телефона си за проверка на сертификата. Как се прави това, описах в първата част на настоящото изложение, тук.

След като телефона ви е снабден с нужния сертификат и настроен, трябва да инсталирате FreeSigner, софтуер нужен за подписване на приложенията на вашия телефон.
FreeSigner 1.01 можете да изтеглите от тук. Връзката е към Rapidshare, така че не мога да дам никаква гаранция докога и доколко ще бъде активна. Може да се намери и на доста други места, например тук. Ако срещате трудности, пишете за да ви изпратя приложението.
Така или иначе това което ще изтеглите е неподписана версия и се налага да я подпишете, за да можете да я инсталирате.

За да излезете от този параграф 22, в който попадате, ви предлагам да подпишете FreeSigner онлайн, като това е първата част от тази статия, а именно подписване онлайн.
После ще обясня и подписването на компютъра и телефона ви.

Онлайн подписването, може да направите на този сайт, като разработчиците препоръчват използване на Internet Explorer. Аз използвах Mozilla Firefox и не съм срещал трудности.

Нужно е да въведете IMEI номера на телефона си, e-mail адрес за да получите на него връзка за изтегляне на подписаното приложение, антиспам кода, както и да се съгласите с legal agreement на Symbian Signed.

След като изпълните всичко и имате подписан FreeSigner можете да го инсталирате на телефона си.
Преди това разбира се, трябва да сте разрешили подписването на приложения и да сте копирали в телефона си двата файла, представляващи сертификата.
Описал съм как в предната статия.

Инсталирате ли FreeSigner, вече можете да подписвате останалите приложения на самия телефон.

Ако срещнете непреодолими проблеми с подписването онлайн на сайта, който съм ви посочил, винаги може да подпишете приложението на компютъра си.
Как става това ще опиша в следващи статии.

Symbian сертификати. Нова политика за сигурност.
Заявка и получаване на персонален сертификат.
Подписване на Symbian приложения online.
Подписване на Symbian приложения на компютър
Подписване на Symbian приложения на телефона
Най-чести съобщения за грешка при подписване на Symbian приложения

  • Много ми помогна мерси велик си
    но дали мога с някакво приложение
    да си клокна процесора на нокиа 6120

  • Еди въпрос – как мога да разбера кои програми са с UID в показания обхват на номерата? Опитвам се да си сложа някаква програма, уж ги подписва, но не мога да ги инсталирам. Това за UID от 0хЕ…. нататък само за онлайн подписването ли е или…?

Моля, бъдете българи, използвайте кирилица.

Можете да следите коментарите по тази тема, използвайки RSS 2.0 feed.