Полезни съвети за Google Chrome

Управление на табовете в Google Chrome

Всеки интернет потребител има определен набор от места, които посещава ежедневно и обикновено първо отваря конкретните сайтове преди да продължи с разходката си в мрежата.
Съвсем хипотетично, да приемем, че при мен тези места са настоящия блог, електронната ми поща, търсачката на Google, Facebook, YouTube и Tweeter.
Ако всичките тези сайтове са отворени, горната част на браузъра ми изглежда малко претрупана, при условие, че за да се ориентирам са ми достатъчни само иконите на конкретните сайтове.
А и не е много удобно да ги отварям един по един всяка сутрин, вечер или когато се сетя за компютъра си.
Преди да организирам по някакъв по-прегледен начин често посещаваните от мен страници, браузъра ми изглеждаше така.

Разработчиците от Google са предвидили възможност за придаване на по пригледен вид на браузъра при отворени сайтове, които посещавате най-често.
А и ако сте затворили браузъра без да затваряте самите сайтове, при следващото стартиране те ще ви се заредят автоматично.
Разбира се, хубаво е всеки път да излизате от профила си, но без да затваряте самия сайт.
“Смаляването” на самите табове става, чрез натискане на десния бутон на мишката върху конкретния таб и избор на “Фиксиране на раздела”.

След като реших кои точно сайтове искам да ми бъдат под ръка винаги и смалих техните табове, браузъра ми, поне според мен, доби значително по-добър външен вид.
Вижте отворените табове в горната част на браузъра.

Създаване на съкратен път до любимите ви сайтове.

Друго удобство, предвидено от разработчиците на Chrome е възможността да създадете съкратен път, shortcut за определен сайт или сайтове, които посещавате.
Удобството е, че каквото и да правите в момента, ако имате отворени няколко таба в браузъра, страницата, която се отваря чрез този shortcut се отваря в нов прозорец без контролите на браузъра и bookmarks, които сте запазили.
Въпросния shortcut може да поместите на десктопа си, в Start менюто, в Quick Launch бара или на трите места заедно.
Отворете нов прозорец на браузъра.
Отворете страницата, за която искате да създадете съкратен път.
Натиснете иконата под формата на ключе, горе в дясната част на вашия браузър.
Изберете “Инструменти” “Създаване на преки пътища към приложението”.
Ще ви се отвори прозорец, в който можете да посочите място или места за вашия shortcut.
Натиснете бутона “Създаване”.
От тук нататък, когато стартирате този сайт от съкратения път, който създадохте, той ще се отваря в отделен прозорец, без контроли и bookmarks, което е удобно.

Синхронизиране на bookmarks

Няколко пъти, по различни причини, ми се е налагало да преинсталирам операционната си система без да се сетя или успея да запазя моите bookmarks, сайтовете, които по някаква призина съм отбелязал, смятайки ги за полезни.
Също така, сядайки на чужд компютър са ми липсвали същите тези bookmarks, които имам на собствения си компютър.
Сега, с помощта на Chrome и неговите разработчици, мога винаги да разполагам с тях, с единственото условие да имам достъп до профила си в Google.
Това е и начина да ги запазя, каквото и да се случи с компютъра ми.
Как можете да синхронизирате вашите bookmarks.
Достатъчно е да имате Google акаунт.
Ако нямате, направете си, просто е.
Синхронизирането.
Натиснете иконата под формата на ключе, горе в дясно.
Изберете “Опции” и в отворилия ви се прозорец преминете на средния таб, “Лични неща”.
В раздела “Синхронизиране” можете да направите вашите настройки за синхронизиране, а именно да въведете потребителското си име и паролата за Google акаунта ви.
След това отбележете, кои точно елементи искате да бъдат синхронизирани. Аз лично синхронизирам само отметките си, bookmarks, но има още няколко възможности, решението е лично.
От тук нататък, не се притеснявам, че ще загубя списъка с предпочитаните ми страници.

Инсталиране на Google Chrome
Изчистване на запазените пароли и кеша в Google Chrome
Полезни съвети за Google Chrome

  • Трябва да има и такива коментари. Все пак “Ямбол е градЪ”.
    Писалия коментара живее[ше] в блок 20 в Ямбол. Ползват само Opera.
    Довечера ще ти счупя зъбките Кико. 🙂

  • Това е директна заплаха с цел саморазправа и повреда на нежното ми тяло. Мисля да се оплача във всички ромски организации, тъй като съзирам етнически некоректен и смущаващ крехката ми психика диалог – асоциация “Интегро”, “Матра Кап”, в. “Дром дромендар”, Фондация „Здравето на ромите”, Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”, сдружение “Нов път”, Фондация „Рома” – Пловдив; Организация “Шам” – Монтана; „Амала – Р” – Плевен; Фондация „Напредък” – Пазарджик; Център за публични политики и застъпничество; Ромска младежка организация; Студентско общество за развитие на междуетническия диалог; Организация „Дром” – Видин; Организация „Нангле” – Берковица; Организация „Лозенец” – Стара Загора; „Романи бахт” – София; Читалище „Васил Левски” – Кюстендил, Български хелзинкски комитет, Едно ромче с лимонче и две вискита.
    Използвам “Опера” защото съм поетична душа, а не хитра лисица 😉

Моля, бъдете българи, използвайте кирилица.

Можете да следите коментарите по тази тема, използвайки RSS 2.0 feed.