Symbian сертификати. Нова политика за сигурност.

В следващите няколко статии ще се опитам да ви запозная с това, какво е Symbian сертификацията, самия сертификат, за какво е нужен, как да го получите и разбира се, как да подпишете приложението, което искате да инсталирате.

Всички примери, които ще видите по долу са screenshots от Nokia E72, на която тествах написаното. Интерфейса [GUI] не е важен, важен е модела на вашия телефон, както и версията на Symbian OS, която ползва. За справка с вашия модел, погледнете тук.

Най-общо казано, сертификата е електронен документ, даващ одобрение на приложението да бъде прието [инсталирано] в Symbian OS 9.0 среда, за конкретния краен потребител. И показващ определено ниво на софтуерна съвместимост разбира се.

Този документ обезпечава определени изисквания [Symbian Test Criteria] на разработчиците на програмно обезпечение в зависимост от развитието на операционната система и хардуера на апаратните средства на Nokia да речем.

Подробности можете да научите от End User Statement на Symbian Signed инициативата.
Сертифицираните приложения могат да използват фирменото лого на същата инициатива.

Разбира се, има и приложения, които не се нуждаят от подписване. Това не означава, че са вредни, некачествени или с други пороци относно Symbian OS.
Причините за липса на сертификация биха могли да бъдат и финансови. Самата сертификация е свързана с определени разходи.
Подробности относно издаването на developer сертификат за разработчиците на Symbian софтуер, тук.

Ще започна изложението си от края. Не за друго, а за да стане ясно написаното по-късно.

И така, станали сте собственик на смартфон на Nokia.

Естествено, след като вече сте го разгледали, първото нещо, което сте решили, е на вашия телефон да има инсталирани определен брой програми и/или игри. Започвате да търсите интересен за вас софтуер в интернет, по интересни визуални теми или игри.
И най-често оставате изненадани и разочаровани от това, че телефона ви започва да пише някакви неразбираеми за вас съобщения и, което е най-неприятното, уведомява ви, че не може да инсталира приложенията, които искате.

Нека да разгледаме проблема ред по ред.
Първото, което трябва да направите преди да предприемете инсталиране на приложения във вашия телефон е да отключите проверката на сертификати.
След като направите това, то не означава, че вече можете да инсталирате което и да е приложение.
Това, което направихте е да промените заводските настройки, които по подразбиране не позволяват да се инсталират ненадежни и опасни по мнението на разработчиците приложения.

Как се отключва проверката на сертификати.
Прави се от Control Panel [Ctrl. panel] » Application Manager [App. mgr.]

В менюто на Application Manager избирате Options » Settings


Указвате Software installation в позиция All, Online certificate check в позиция On, Default web address оставяте празно, то е така по подразбиране.

Какво представлява персоналния сертификат за безопасност и какви са неговите функции.
Персоналния сертификат за безопасност се издава само на един IMEI, т. е. само за един телефон и свързан само с неговия IMEI. Именно затова подписването на приложение с чужд сертификат е невъзможно.
С получения сертификат можете да подписвате всички програми нуждаещи се от сертификация, но само на вашия телефон, този за който е бил издаден сертификата.

Какви видове сертификати за безопасност съществуват.
Приложенията, които собственика на телефона инсталира, взаимодействат с операционната система Symbian, чрез набор API функции и респективно трябва да имат права за обръщения към нея. В Symbian OS 9 беше въведена защита на ползвателя от вредни програми и необмислени действия от страна на самия ползвател.
По тази причина, може да се говори за подразделение на сертификатите по права на достъп, като съществуват три вида:

 1. Потребителски (наричат се общи) сертификати:
  Приложенията се подписват с общи сертификати и могат да бъде подписани от всеки потребител.
  Имат 60% достъп до API функциите на операционната система.
 2. Symbian Signed capability (наричат се персонални, лични сертификати):
  Приложенията се нуждаят от Symbian Signed сертификат, т.е. подписват само един IMEI, респективно, само за лично ползване.
  Имат 80% достъп до API функциите на операционната система.
 3. License/Platform capability
  Имат 100% достъп до API функциите на операционната система.

Symbian сертификати. Нова политика за сигурност.
Заявка и получаване на персонален сертификат.
Подписване на Symbian приложения online.
Подписване на Symbian приложения на компютър
Подписване на Symbian приложения на телефона
Най-чести съобщения за грешка при подписване на Symbian приложения

Моля, бъдете българи, използвайте кирилица.

Можете да следите коментарите по тази тема, използвайки RSS 2.0 feed.