Създаване и конвертиране на електронни книги

Calibre & SigilЛесното създаване, конвертиране и изпращане на електронни книги, в последните години стана възможно благодарение на работата на редица ентусиасти, като аз ще обърна особено внимание на трима от тях, описвайки резултатите от техните усилия, работата със софтуера който са създали. Тук искам дебело да подчертая, че не ги фаворизирам, не. Убеден съм, че има и други добри безплатни, както и платени инструменти, но към настоящият момент аз използвам този софтуер, познавам него и той ми е напълно достатъчен. Готов съм да приема вашите препоръки и допълнения, ще ми бъде безкрайно интересно и ще допълвам тази статия при всеки удобен случай, ако ми предложите добри алтернативи.

Тема тук ще бъдат Sigil – редактора на ePub документи и Calibre – софтуер за създаване, конвертиране на електронни книги, управление на електронната ви библиотека и каквото още се сетите свързано с електронните книги. Така се и нарича, Calibre – ebook management. В основни линии, създаването и поддръжката на Sigil дължим на Strahinja Marković и John Schember, а Calibre на Kovid Goyal.

Електронните книги, които ще четете на вашите електронни четци, биха могли да бъдат в много формати, но едва ли ще ви е нужно да познавате задълбочено всички. Ще пропусна излишните подробности и ще опиша моя опит.

По моето скромно мнение, най-известните и приложими формати са mobi на Mobipocket, собственост на Amazon, затворен; ePub, разработен от International Digital Publishing Forum, отворен и FB2, разработен от Дмитрий Грибов, отворен.

На читателите на Kindle, препоръчвам mobi формата. Някои онлайн библиотеки не предлагат книги в mobi формат, понеже е “затворен”, но с помощта на Calibre, можете да конвертирате наличните формати в mobi за по малко от минута. Не бих искал да споря върху мотивите на противниците на mobi формата. За мен те са детински инат. Най-евтиният и разпространен четец е Кindle на Amazon и въобще не ме интересува механизма на формата му. Аз искам да чета книги, а не да правя reverse engineering на формата на електронната ми книга. И при условие, че има не един перфектен безплатен конвертор, изборът ми е върху native формата на четеца, който използвам.

За всички останали четци на електронни книги препоръчвам ePub или FB2, ако ги поддържат.

Преди да започнете със заниманията си с електронни книги, изтеглете си и инсталирайте Sigil, Calibre и fb2edit. Разбира се, съобразете това което теглите с операционната система която използвате.

SIGIL

За какво можете да използвате Sigil. След като го стартирате, ще видите основния прозорец, като ще се опитам съвсем накратко да обясня кое какво представлява и за какво служи.

Sigil е софтуер, който създава документи в XHTML формат, наследникът на HTML. Ако нямате поне елементарни познания по XHTML, HTML и CSS, ще бъде трудно да проникнете под повърхността на този софтуер. Така или иначе, за елементарни задачи, за елементарно оформление и редактиране на книга, тези познания не са ви нужни.

В лявата част на прозореца ще видите панел с подобно или същото съдържание.

Sigil-1

Section0001 е XHTML файл, който ще е първата глава на вашата книга. Да речем, че сте си набавили някаква книга във Word или PDF формат. Вижте колко глави има, вижте дали има анотация, предговор, епилог и други подобни части на едно произведение. С десният бутон на мишката върху Section0001 си добавете колкото елемента са ви нужни. Section0002, Section0003, Annotation и т. н. Всъщност, кръстете ги както искате, глави, анотация, епилог, предговор, както на вас ви харесва и да е лесно да се ориентирате по-късно. Ще е добре да използвате латинските символи. Добавете и една секция в началото, която кръстете Cover. Тя ще е за корицата на книгата, ако ще има такава.

Сега, след като сте отворили и Sigil и другия документ във Word, PDF или TXT формат, копирайте да речем анотацията и я поставете в съответния елемент в Sigil, от тези които добавяхте в предната стъпка. След това пак с Copy и Paste добавяйте глава по глава в съответната секция, докато стигнете до края. Разбира се, ако сте писател, няма нужда да копирате нищо, просто създавайте нови секции [глави] и пишете, пишете.

Ако ще има корица, подгответе изображението и кликнете с десен бутон върху “Images”. Изберете “Add existing files”, изберете изображението и го добавете. Направете това за всички изображения, които ще ви трябват в книгата. След това отворете секция “Cover”, която направихте преди и от менюто на Sigil изберете Insert » File. Или за по кратко натиснете едновременно Ctrl + Shift + I. От прозореца, който ще ви се отвори, преминете на Images и изберете изображението за корица.

След като сте приключили с това, направете следната операция с всички секции, които имате:

  1. Отворете секцията, която да речем е за първа глава.
  2. Изберете всичко с Ctrl + A.
  3. Натиснете бутона за двустранно подравняване на текста [или натиснете Ctrl + J]
  4. Маркирайте заглавието на главата или номера, ако е само номер. Или името, ако е само име.
  5. Натиснете бутона h1 от бутоните на Sigil [или натиснете Ctrl + 1].
  6. Повторете това за всички глави

Ще обясня какво направихте и защо.

Със стъпка 3, подравнихте текста от двете страни, за да изглежда по-добре.

Със стъпки 4 и 5 маркирахте заглавието на главите за да определите структурата на книгата. Тази маркировка ще се отрази в представянето на съдържанието на книгата, ако искате да вмъкнете такова в началото или в края на електронния вариант. Ако книгата е структурирана по друг начин, да речем в няколко части и глави в тях, за частите можете да използвате маркера h1, а за главите h2. Предполагам, разбирате какъв е смисъла.

Можете да видите структурата във вид на съдържание, като натиснете от менюто View » Table of Contents или Alt + F3. Този прозорец ви дава възможност за по бърза навигация в самата книга.

Sigil-2

След като извършите форматирането по-горе, можете да запазите електронната книга. Тя вече ще е годна за изпращане, конвертиране и допълнителни настройки, чрез Calibre или друг конвертор/мениджър на електронни книги.

Освен написаното по-горе, тук можете да добавите данни за книгата, в самата нея, в електронният и вариант, които после ще ви помогнат в организацията на вашата електронна библиотека. Това се извършва, чрез меню Tools » Metadata editor.

Най-краткото описание на термина metadata е “данни за данните”. Там можете да въведете данни за издателя на книгата, за автора и, за преводача, ISBN номера, жанр, език на книгата и и каквото друго се сетите. Те не са задължителни, но ако се наложи някой да я конвертира след вас, ако има въведени такива данни, това ще му покаже, че книгата е създадена от човек имащ поне малка представа от книгоиздаване и библиографско оформление. Но пак подчертавам, за любителски нужди тези данни не са необходими. Те не се виждат в книгата, а помагат по-късно при организацията на една виртуална библиотека или книжарница, която имате на компютъра си или на отдалечен сървър. Metadata помага на търсачките. Гурутата от известните онлайн книжарници казват, че добре дефинираните и подбрани метаданни продават една книга.

Общо взето, това е абсолютният минимум за запознаване с този софтуер, минимума, който ще ви позволи да го използвате. За елементарна подготовка на електронна книга, това е достатъчно. От тук нататък, ако желаете да се задълбочите в големите му възможности за създаване на електронни книги е, редно да добиете определени познания по HTML, XHTML, както и в използването на CSS. С помощта на CSS можете да постигнете голямо разнообразие от форматиране на текста, което ще го направи по-лесен за четене, по-добре изглеждащ и по удачен за форматиране в други формати.

CALIBRE

Calibre е един от най-добрите безплатни конвертори и инструменти за управление на електронни документи в момента. Можете да го използвате за конвертиране на вашите електронни книги в различни формати, като задавате опции за начина по който ще се вижда книгата и съдържанието и на четеца, да редактирате метаданните за самата книга, както и да изпращате книгата на ваши приятели, директно от компютъра. Приема за импортиране 24 формата електронни книги и може да ги конвертира в 17 други. Поддържа профили за всички по-известни електронни четци.

Calibre има и български интерфейс, не е съвършен, но помага при настройките, ако някой се затруднява с английският език.

Бих ви препоръчал, преди да се заемете с основните настройки, да си подсигурите някои данни, за да ви е по-лесно по-късно.

Преценете от кой e-mail ще изпращате книги до вашето устройство и до устройствата на приятели. Има известни настройки, които трябва да направите, относно hostname на e-mail сървъра ви и порта, който ще използвате. Ще отнеме много време да обясня какво точно трябва да попитате доставчика си, затова ще ви препоръчам по-лесния вариант. Ако нямате, направете си един e-mail адрес в Google и ползвайте него. Calibre има вградена възможност за използване на Gmail, настройките са автоматични и от вас се очаква да въведете само потребителското си име и паролата. Та, както започнах, запомнете този e-mail адрес и го кажете на хората, на които ще изпращате електронни книги. Те трябва да си го въведат в одобрения списък в акаунта си в Amazon.

Попитайте вашите приятели, на кой e-mail адрес да им изпращате книги, както и какъв е четецът който използват и кой формат предпочитат. Това за да конвертирате съответната книга за техния четец и в техният предпочитан формат.

Направете настройките по следния начин.

В основния прозорец на Calibre изберете Preferences. Иконата горе в дясно, зъбните колелета. В раздел Sharing изберете Sharing books by E-mail. Ще ви се отвори прозорец, в който ще направите нужните настройки за изпращане на книги. Кликнете върху изображението за по-голям размер.

SendByEmail

След като имате gmail акаунт [прочетете забележката по-долу] и знаете паролата за него, натиснете върху бутона “Use Gmail”. За hostname и за port, нужните данни би трябвало да се появят автоматично. Като Encription метод аз използвам TLS. Въведете потребителското име във вида xxxxxx@gmail.com и паролата си. В полето отгоре “Send email from” напишете същият e-mail адрес. Натиснете бутона “Test email”. Приемете предупреждението, че на екрана ще се види паролата ви и натиснете бутона “Test”. Съобщението след няколко секунди ще ви покаже резултата от настройките, дали всичко е наред. Ако има някакъв проблем, вижте настройките на Firewall, ако ползвате или настройките на антивирусната си програма. Въведете Calibre, като изключение в настройките на Firewall и антивирусната си програма и тествайте пак.

Забележка от декември 2014 год.
Очевидно има някакви проблеми между Calibre и пощенския сървър на Google, тъй като скоро установих, че в новите версии на Calibre, Kovid Goyal е вградил друга възможност, използва вече друг сървър за обмен на съдържание, а именно безплатната пощенска услуга на GMX. Ще прочета какъв е проблема и ще пиша. Най-вероятно пощенският сървър на Google интерпретира изпращането и получаването на електронни книги като спам или наистина има съображения против тези трансфери, предвид сериозният трафик който генерират. Една средно голяма повест е между един и два мегабайта. В mobi формат. А и нищо чудно, някои потребители да изпращат целите си библиотеки посредством Calibre, респективно през Gmail. Забелязвам в новите версии на Calibre, че има ограничение и при обема изпращането. Лимит изпратено съдържание за определено време. Не може да речем за един час да изпратиш 40 книги. Не е възможно вече, както съм постъпвал и аз, да избера една поредица от 20 заглавия и да я пусна да се изпраща до мой приятел. И той да я получи след 10 минути. Това вече не може да се получи. Изпращам му книга, след един час друга. Така или иначе, никой не чете книги за минути. Всичко опира до трафика, но както обещах, ще прочета и ще допълня повече и конкретни подробности.
Вече е 2020 год. и се наложи да изпратя книги на приятел. Срещнах трудности с изпращането през Calibre, чрез пощенската услуга на GMX. Налага се да направите малка настройка в GMX акаунта си.
Състои се в следното:
Влизате в акаунта си и в меню More /крайна дясна позиция/ избирате E-mail settings. В подменю E-mail избирате настройки за POP3 & IMAP. Чеквате позицията “Enable access to this account via POP3 and IMAP”, разкачате се от акаунта и след това влизате отново. След тази операция, всичко в Calibre вече ще е наред и ще можете да изпращате книги до приятели, чрез GMX пощенската услуга. Разбира се, те трябва да са одобрили вашият адрес xxxxxx.xxxxxx@gmx.com в amazon акаунта си.

Когато всичко е наред, пристъпете към въвеждане на хората, на които ще изпращате книги. Започнете с вас, тъй като предполагам първата книга ще я изпратите на себе си.

Натиснете бутона със символ + в дясната част на екрана. Въведете e-mail адреса на получателя. Това е адреса, който трябва да получите от него и ако това е адреса от акаунта му в Amazon, той трябва да е добавил вашият адрес, този който преди малко написахте, в одобрения си списък. Повтарям го вече няколко пъти, защото това е най-честото нещо което се забравя от получателите и следват дълги размисли защо не получават книгите изпратени от вас. Ако този първият адрес, който въвеждате за получател е вашият, предполага се, че сте си направили вече тези настройки.

Въведете си всички получатели. Разбира се, можете да го направите и по-късно, когато се запознаете с нови хора, с които искате да споделяте книги.

В полето след e-mail адреса са списъка на форматите, които биха могли да му бъдат изпратени, като се следва реда в който са изредени. Ако някой не иска да му изпращате mobi формат, а ePub, махнете mobi формата и преместете ePub на първо място. За всеки получател подредбата може да е различна.

Разбира се, ако вашите приятели ползват различни формати, то би трябвало да имате конвертирани книгите в тези формати. За да е по ясно, усещам, че може да се получи объркване, ще обясня.

Приемаме, че групата читатели във вашият списък ползват различни четци и различни формати. Минка ползва четец ePub формат, Минчо ползва четец с mobi, а Методи предпочита FB2. Когато на вас ви попадне книга, която искате да споделите с тях, чрез Calibre, ще напиша как, трябва да я конвертирате във всички формати на приятелите, на които искате да я изпратите. В случая трябва да я имате в ePub, в mobi и във FB2. Ако сте я конвертирали, когато решите да я изпращате, като от менюто изберете получателя, Calibre ще “провери” в настройките в какъв ред сте посочили форматите за конкретния получател и ще изпрати първия формат от указаните, ако го има. Ако не, ще изпрати втория. Но ако сте прецизен, ще конвертирате книгите си във всички формати, които ползват всички ваши приятели. Звучи много, но не е. Аз лично конвертирам само в mobi и ePub. Няколкото ми приятеля и семейството ми ползват такива четци. Принципно, ако сте забравили дали сте конвертирали или не една книга от вашата библиотека, можете да погледнете в дясната страна на основния прозорец на Calibre и да видите в какви формати я имате налична на компютъра. Третият ред под книгата е “Formats”.

Formats

Конвертирането е просто, има само няколко настройки, засягащи добрия вид на книгата на самия четец, да е лесна и приятна за четене.

Когато си свалите книгата, да речем в ePub формат, в основният прозорец на Calibre натиснете “Add books”, иконата на книга със знак + , горе в ляво. Изберете файла, който сте свалили или сте си направили и след секунди книгата ще е в библиотеката ви във ePub формат.

Започвам конвертирането с въвеждането на метаданни, като това, както написах по-горе, не е задължително, но на мен ми доставя удоволствие, а и после по лесно се ориентирам в списъка с книги, които имам. Ако не са въведени, въведете автор, въведете името на книгата, езика на самата книга, дата на издаване [потърсете я в интернет], издател. Ако е част от някоя серия, въведете и номера и от серията. Да речем скоро четох [и продължавам да чета] някои от новелите на Майкъл Конъли, класически криминалета. Принципно, не са свързани една с друга, могат да се четат и отделно, но така или иначе, все има по нещо във всяка книга, което засяга написаното в друга. В някой случай персонаж, в някой случай ситуация или място от предна книга, И е интересно, ако има възможност книгите да се четат в реда им на написване. Да речем серията за детектив Йеронимус ‘Хари’ Бош. Не са една или две, и в него случай е добре да се отбелязва коя поред е книгата в серията, за да можете после да ги изпращате на вашите приятели в същият ред, четенето да им доставя по-голямо удоволствие. Тези данни се вписват в метаданните и излизат в полето “Series” в основния екран на Calibre.

След като въведа метаданните, форматирам книгата в желания от мен формат, в случая mobi, като правя само няколко настройки, на които ще ви обърна внимание.

Десен бутон върху книгата в списъка и изберете Convert books » Convert individually. В отворилия ви се прозорец изберете горе в дясно изходния формат, този в който искате да конвертирате. В моят случай аз избирам MOBI.

След това, в лявата страна, позиция по позиция, можете да променяте опциите. Когато конвертирам в mobi формат, оставям всичко както си е по подразбиране, като  променям само следните опции:

Look & Feel – в полето Minimum line height му задавам 140 % и чеквам Remove spacing between paragraphs

Page Setup – указвам четеца, за който конвертирам. В общият случай е за мен и това е Kindle с default input profile в полето под него

Structure detection – чеквам Remove first image

Натискам бутона “ОК” и изчаквам около минута да се конвертира книгата. Долу в десният ъгъл на Calibre има един кръгъл маркер, който показва кога действието, което сте избрали е свършило. Ако желаете, конвертирайте и в други формати, в зависимост от това дали ще са ви нужни за други получатели. Като приключите, пак с десният бутон върху книгата изберете Save to disk in a single directory. По този начин ще запазите всички формати на тази книга на едно място.

На собствениците на Kindle препоръчвам да си свалят Kindle Previewer от сайта на Amazon. Това е малък софтуер, нещо като виртуален Kindle на вашият компютър. Да видите резултата, като конвертирате в mobi формат. Мой приятел го определя, като обръщане в тоалетната след като сте направили определени усилия. Да видите каква точно сте я свършили. След като го инсталирате, натиснете символа “Home” горе в менютата и си го настройте за вашият модел или модела за който сте конвертирали. Посочете го в меню “Settings”. За Kindle 4 и Kindle 5, посочете Kindle Paperwhite. Размера на дисплея е същият.

Previewer

Изпращането до вашето или устройство на приятел става, чрез натискане с десният бутон бърху книгата, “Connect/Share” » “E-mail to” и избор на получател. Там ще са всичките приятели, които сте въвели в настройките по-рано. След като изпращането завърши [вижте кръглия маркер долу в дясно], можете да звъннете на приятеля и да му кажете да провери за нещо ново. Ако до 4-5 минути не е получил нищо, значи трябва да си провери настройките в профила, дали e-mail адреса от който изпращате е в одобрения списък.

Как става проверката за нови книги, които са ви изпратени.

Предполага се, че сте в Airplane Mode, изключен Wi-Fi, тъй като в общият случай не ви е нужен постоянно. Поне аз така постъпвам, няма нужда да изразходвам батерия за нещо което не ми е нужно непрекъснато.

На вашият Кindle, натиснете бутона “Начало”, този със символа “къща”. След това натиснете бутона “Меню” и изберете Sync & Check for Items. Ще ви попита дали да изключи Airplane Mode, съгласете се, това ще включи Wi-Fi на устройството ви. След минута, Kindle ще се свърже с облака ви и ако има нещо ново ще ви го изтегли. След това можете отново да минете в режим Airplane Mode. Става пак чрез бутона “Меню”, избирате Settings и натискате върху позиция Airplane Mode. Потвърдете, ако ви попита. Ако всичко е наред, символа на самолет горе в дясно ще ви покаже, че сте в Airplane Mode.

Мисля, че изложението ми по-горе, както и останалите статии посветени на електронните книги и e-ink технологията, в общи линии обхващат основните неща, които трябва да се знаят. Ако имате някакви въпроси и допълнения, всеки коментар ще е добре дошъл.

Допълнително по темата:

Електронни книги, E-ink технология
Регистрация на Kindle, настройки

Моля, бъдете българи, използвайте кирилица.

Можете да следите коментарите по тази тема, използвайки RSS 2.0 feed.