Инсталация на Windows от USB, как да направим USB bootable

windows7_pendriveОт известно време насам, при каквито и да е нови инсталации или преинсталации на операционни системи, предпочитам да го правя чрез USB флаш памет, без значение дали компютърът разполага с оптично устройство [CD/DVD] или не. Опцията в BIOS за стартиране от USB, поне по мое мнение, отдавна вече е стандарт, а не опция. Отделно от това, инсталацията протича осезаемо по-бързо.

В интернет могат да се намерят готови приложения, чрез които при условие че имате инсталационен диск на операционната система, можете да подготвите USB паметта си за инсталация от нея, но моите лични впечатления са, че не винаги операцията е успешна. По ред причини, повечето от които се крият в състоянието на компютъра на който се прави, както и от политиката за сигурност на самия компютър.

Затова, в настоящата тема ще ви опиша как да го направите “на ръка”, вие самите, условно без помощта на отделен софтуер.

В тази връзка, бих искал да направя някои пояснения към терминологията, която ще използвам. Не ви налагам да я използвате и не твърдя, че е коректна, правя го само за да разберете по-лесно написаното по-долу.

 • BIOS – означава Basic Input/Output System (основна Вход/Изход система). BIOS-ът е малък програмен код, софтуер, който се стартира с включването на компютъра и се намира в чип, разположен на дънната платка на компютъра ви. Грижи се за много от хардуерните устройства като монитор, хард диск, флопи, DVD/CD устройство. Той също намира и стартира операционната система на компютъра. Съдържа част от данните необходими за конфигурирането на хардуера.
 • Bootable устройство – устройство, което съдържа файлове необходими за стартиране на определени команди, софтуер или операционна система още на ниво BIOS.
 • Дистрибутив – набор от файлове, нужни за инсталиране на операционната система. Инсталационния диск на Windows , който сте си купили от магазина или сте го изтеглили от … някъде, наричам дистрибутив.
 • Image [имидж] File – Обикновено са с разширение .iso, .bin, .cue. Без да се задълбочавам в подробности, приемете този файл за вид архив. За да го използвате директно, трябва да го разархивирате с помощта на архиватор или определен софтуер който “монтира” имидж файла във виртуално устройство. Пиша това, защото има известна вероятност да получите дистрибутива на операционната система, от който ще инсталирате, точно в такъв вид, като имидж файл.
 • DISKPART – DISKPART е текстов команден интерпретатор, който ви позволява да управлявате обекти, като disks, partitions или логически части от тях, използвайки скриптове или с директно въвеждане на команди. В определени случаи, някои от действията на DISKPART водят до загуба на данните в устройството с което оперирате, така че използвайте този инструмент внимателно, той ви дава извънреден контрол върху обектите с които оперирате, особено ако го използвате като потребител с права на администратор във Windows.

Преди да започнете, се уверете, че размера на USB паметта, която ще използвате е с достатъчен размер за да събере инсталационните файлове на версията Windows, която ще инсталирате. Уверете се също, че във въпросната USB памет нямате ценни файлове. Ако имате такива, копирайте ги на друго устройство.

Набавете си инсталация на Windows, на CD/DVD или запишете инсталационните файлове от CD/DVD на място в компютъра, което ще запомните и лесно ще намерите когато се наложи. Ако ще ги записвате в твърдия диск на компютъра, направете си папка за това, по възможност в главната директория и с кратко име. Да речем, ако коренната директория ви е C:\, направете там папка w7 и запишете инсталационните файлове вътре. Това го препоръчвам за улеснение при посочването по-късно на мястото на файловете за инсталация, които ще запишете в USB паметта. Всичко това трябва да направите на компютъра, с който ще направите USB Bootable Drive за инсталация на Windows на друг компютър.

Поставете USB паметта в слота.

Стартирайте командния интерпретатор cmd.exe, като е нужно той да е elevated command prompt. Последното означава cmd.exe да бъде стартиран с администраторски права.

Направете това, като в search полето на Start менюто напишете cmd и когато cmd ви се появи [най-отгоре], чрез десния бутон на мишката изберете “Run as administrator”.

USBBoot

Ще ви се отвори командния прозорец, като за удобство първо ще напиша командите, които ще трябва да изпишете, а след това ще ви демонстрирам, чрез изображение, как би трябвало да изглеждат в самия прозорец.

 1. Напишете DISKPART и натиснете enter
 2. Напишете LIST DISK и натиснете enter. Тук е мястото да се ориентирате, това е важно, кой от дисковете които виждате е вашето USB устройство. Ориентирайте се по размера му, като най-вероятно то ще е последното устройство в списъка. В моя пример аз използвам 4GB USB Flash устройство [3841 MB] и при мен е Disk 1.
 3. Напишете SELECT DISK 1 и натиснете enter. Разбира се, ако при вас не е Disk 1, напишете вашия номер, това е просто пример.
 4. Напишете CLEAN и натиснете enter
 5. Напишете CREATE PARTITION PRIMARY и натиснете enter
 6. Напишете SELECT PARTITION 1 и натиснете enter
 7. Напишете ACTIVE и натиснете enter
 8. Напишете FORMAT FS=FAT32 QUICK и натиснете enter.
 9. Напишете ASSIGN и натиснете enter. Ако ви се появят някакви прозорци от Auto Run функцията на Windows, спокойно ги затворете.
 10. Напишете DETAIL DISK и натиснете enter. Запомнете буквата на вашето устройство. В моя случай тя е H:
 11. Напишете EXIT и натиснете enter
 12. Сега следва копирането на инсталационните файлове на Windows на USB устройството.
  Тук правим следните предположения, като вие трябва да заместите вашите данни в командата в следващата точка:
  C:\W7\ – в тази папка са моите инсталационните файлове на Windows
  H:\ – при мен USB устройството е с буква H:. При вас може да е с друга буква предвид броя на логическите дискове, които имате на компютъра. В следващата команда заместете вашите данни.
 13. Ако все още ви е отворен прозореца на cmd, напишете:
  XCOPY C:\W7\*.* /S /E /F H:\
  Ако вашите файлове не са на компютъра, а на инсталационен CD/DVD и CD/DVD устройството ви е да речем с буква G:, a USB е с буква Y:, командата би изглеждала по следния начин:
  XCOPY G:\*.* /S /E /F Y:\
 14. В зависимост от бързината на вашия компютър, записването на файловете ще отнеме известно време. Изчакайте копирането на файловете, след като то завърши в края на прозореца на cmd ще видите отчет колко файлове и директории са записани. При мен е само един текстов файл, просто за пример. След като копирането завърши, вашето USB устройство вече е готово за инсталация. Бъдете търпеливи, в някои случаи копирането може да продължи повече от няколко минути, в зависимост от бързината на компютъра и USB устройствoтo, които използвате.

Цялата тази операция би изглеждала така в командния ви прозорец. Кликнете върху него за по-голямо изображение:

USBBoot_1

Искам да подчертая, че е важно да имате представа какво записвате на USB устройството си.

Файловете .iso, .bin, .cue, в общия случай не са инсталационни файлове, а image, “образ” на инсталационния диск. Следователно не трябва да ги записвате така, а трябва първо да ги разархивирате. С архиватор по ваш избор. Аз лично използвам WinRar.

Едва след като ги разархивирате е редно да ги запишете на USB за да започнете успешно инсталацията.

Пиша това, защото съм чувал, че има определени места, откъдето можете да си изтеглите инсталационни дискове на операционни системи, но обикновено заради спестяване на място те са във вид на образи, на имидж файлове на целия инсталационен диск. Архивирани са.

В общия случай, файловете за инсталацията ще изглеждат по подобен начин, а не само един iso, bin или cue файл:

USBBoot_2

Инсталацията на самата операционна система е вече достатъчно проста и интуитивна, като единственото нещо, което остава да направите е да настроите приоритета за стартиране на операционната система в BIOS-а на компютъра, на който ще инсталирате.

В самия BIOS има меню в което се посочва в какъв ред да търси в наличните устройства операционна система. Най-често това меню се нарича Boot Priority Order, Boot Order или Boot Priority. Или нещо сходно с това. Ще се ориентирате.

Обикновено първо търси в твърдия диск [HDD], след това в оптичното устройство [CD/DVD] и Floppy дисковото устройство, ако все още има компютри, които разполагат с такова.

В настройките на BIOS се влиза по различни начини, в зависимост от производителя. Трудно е да обхвана всички производители, дори и най-големите. Но от моя опит ви препоръчвам да гледате съобщенията непосредствено след включването на компютъра.

Имам предвид съобщения от рода:

 • Press [бутон] to enter setup
 • Setup: [бутон]
 • Enter BIOS by pressing [бутон]
 • Press [бутон] to enter BIOS setup
 • Press [бутон] to access BIOS
 • Press [бутон] to access system configuration

Тези съобщения ви посочват начина за стартиране на настройките в BIOS. Най-разпространените начини са, чрез натискане на F1, F2, F3, DEL или ESC бутоните, но съществуват и други начини. Следете за съобщенията, които ви посочих по-горе.

След като стартирате BIOS, търсете менюто за настройване на поредността при стартиране. Отново в зависимост от производителя, то е нещо от рода на Boot Priority Order, Boot Order или Boot Priority.

Тук трябва да настроите BIOS да стартира операционната система от USB устройството.

Много е важно да запомните, че за да видите USB устройството в списъка от налични устройства като HDD, CD/DVD или Floppy, то трябва да е включено в компютъра при стартирането му. Ако не сте го включили в USB порта при стартиране, преди още да влезете в настройките на BIOS, няма да го видите.

Запазете промените в BIOS, като видите в менюто на BIOS кой бутон служи за това. При мен това е F10. Това е бутона за Save and Exit.

След като направите това и ако сте изпълнили всичко по-горе правилно, след секунди инсталацията на Windows би трябвало да започне.

Успех.

Моля, бъдете българи, използвайте кирилица.

Можете да следите коментарите по тази тема, използвайки RSS 2.0 feed.