Премахване на реклами от XIAOMI телефон (Redmi Note 2)

download

Този пост е предназначен за собствениците на телефони на XIAOMI, които са закупили устройствата си от китайските онлайн търговци.  В повечето случаи, тези устройства са предназначени за далекоизточния пазар. Разбираемо, изборът за покупка от там е продиктуван от по-ниската цена и безплатната доставка.

Тези предимства не са случайни и косвено настоящата статия засяга това. 

При наскоро купен от мен телефон, бях изненадан от огромното количество досадни реклами, които се появяват на екрана без някаква причина, при абсолютно ново устройство, без аз да съм инсталирал каквото и да е. Рекламите са на китайски услуги и сайтове, като смущаващото е, че някои от услугите и сайтовете определено се нуждаят от родителски контрол.

Screenshot_2015-10-31-14-24-54Screenshot_2015-10-31-14-24-36

Досега не бях купувал подобни устройства, но в последните няколко години качеството и възможностите на тези устройства, съпоставени със значително по-ниската им цена определено накланят везните в тяхна полза.

Повече от естествено е, че въпросният Xiaomi Redmi Note 2 Advanced Edition използва MIUI фирмуъра на XIAOMI Tech, прекрасен софтуер, но в чистия си вид, така както телефоните излизат от завода.

В моят случай обаче, телефонът работеше под MIUI 66.77.55.00 (LHMCNCH), при официален стоков ROM – MIUI 7 5.10.8.

Screenshot_2015-10-31-14-38-37Screenshot_com.android.updater_2015-10-31-08-20-09

Без да се впускам в особени разсъждения, очевидно е, че продавачът, голям китайски търговец, е модифицирал стоковият ROM или продава телефоните с модифициран ROM, вероятно срещу заплащане от рекламодатели, с цел намаляване на цената или повишаване на печалбите. Или и двете. Това не е недопустимо, но най-малкото не е коректно, тъй като в описанието на продаваното устройство не е обявено, че използва модифициран MIUI 6 ROM. Както подчертах, извън количеството и честотата на рекламите, някои от тях са и със смущаващо съдържание, предвид вероятността телефонът да се използва от деца.

След няколко часа ровене в мрежата, намерих решение, което споделям тук, за да улесня потребителите, които се сблъскат с подобен проблем.

Проверете коя версия на MIUI използва вашето устройство. Става чрез меню Settings » About phone. Най-вероятно е да е последната позиция.

Screenshot_com.android.settings_2015-11-01-08-51-11Screenshot_com.android.settings_2015-10-31-23-09-18

В сайта на MIUI, в секция Downloads изберете производителят на вашият телефон и конкретният модел. Сравнете последната версия на стоковият ROM, с тази която имате инсталирана при вас. Ако версията не е същата, значи или имате модифициран ROM инсталиран на устройството ви, или има по нова версия, която можете да инсталирате.

Изтеглете стоковият ROM от сайта на MIUI или от друго място, на което имате доверие. Лично аз използвах форумът на Honorbuy за моето устройство, откъдето изтеглих фирмуъра. Разбира се, обърнете внимание какво теглите и изтеглете Multi Language стоков ROM, който със сигурност има английски език, а в повечето случаи и български. Например в Honorbuy името на файла е Xiaomi Redmi Note 2 Rom Multi Language [MIUI_V7 5.09.10], като в дясно е указано за коя версия на Android OS е предназначен. В конкретният случай – Lollipop 5.0. В скобите, MIUI_V7 5.09.10, е настоящата версия на ROM файла и е естествено с течение на времето тя да е различна.

Инструкциите за инсталацията са прости, не изискват никакви особени умения, знания или софтуер.

Изтегленият файл е в ZIP формат. Чрез кабела свържете телефонът си с компютъра. Прехвърлете изтегленият файл в паметта на телефона или картата, ако използвате такава, като запомните мястото където сте го прехвърлили.

Стартирайте приложението Updater на вашият телефон. След това, ако използвате MIUI 6 или 7, кликнете на иконата с трите точки горе в дясно, и изберете  “Choose update package”, след което намерете и изберете файла, който прехвърлихте в предната стъпка.
Ако използвате MIUI 5, натиснете бутонът Menu, изберете “Choose update package” и посочете файла от предната стъпка.

Устройството ви ще инсталира ъпдейта или чистия стоков ROM и ще се рестартира. Бъдете търпеливи, инсталацията отнема време, но след това няма да виждате досадни реклами.

Силно препоръчително е след инсталацията да направите wipe и factory reset на устройството си, за да сте сигурни, че не е останало нищо от модифицирания ROM.

Две неща са важни преди да извършите тази операция. Извършете я при зареден телефон и предварително запазете всички важни неща от телефона си и картата памет. Снимки, файлове и т. н. След интервенцията, телефонът ви ще изглежда така, както е излязъл от завода, така че се подгответе за инсталиране отново на всички приложения, които са ви нужни.

За различните устройства има различни начини за wipe и hard reset. За конкретното устройство, питайте или използвайте Google с ключови думи “XYZ wipe and hard reset”, като XYZ е точното име и модел на устройството ви.

 

 

Моля, бъдете българи, използвайте кирилица.

Можете да следите коментарите по тази тема, използвайки RSS 2.0 feed.

Trackbacks / Pingbacks