Електронни книги, E-ink технология.

eilogoВ тази статия ще разгледам най-общо какво представлява E-ink технологията, така нареченото “електронно мастило”, широко навлязла в електронните четци или електронни книги. Ще започна с малко история, съвсем накратко.
Първият изследовател, който сериозно работи по създаването на електронна хартия е Ник Шеридън, физик в Xerox Palo Alto Research Center (PARC). През 1975 година Шеридън започва да работи по идеята си за “замяна” на мониторите при четене с нещо приличащо на хартия, даващо такава резолюция, че да е годно за четене без затруднения. Скоро ученият е готов с алтернативна технология, известна като Gyricon. Това изобретение представлява прозрачен силиконов лист, към който са закрепени голямо количество пластмасови сфери, всяка от които има диаметър по-малък от човешки косъм. Всяка сфера притежава черна половина, с положителен електрически заряд, и бяла половина, която е електронеутрална. При подлагане на сферата на електрическо поле, то привлича или отблъсква нейната черна половина и по този начин кара сферата се завърта. Ако белите половини застанат към горната страна на силиконовия лист, четеца вижда бели точки, ако черните половини се спрат към читателя, точките са черни.

Gyricon balls

Когато Шеридън създава първия работещ прототип на изобретението си, неговите очаквания са първите модели да се появят на пазара през 1985 година.

Същевременно, на дневен ред са били редица проблеми свързани с производството, някои от тях технологични, някои свързани с цената за производството на такъв тип дисплеи. След извършване на задълбочени анализи и невиждайки смисъл в развитието на технология, която произвежда скъп черно-бял заместител на екран за лаптоп, Xerox отстранява Шеридън от проекта за електронната хартия през 1977 година.

В средата на деветдесетте години, Джоузеф Якобсън, физик, работещ в MIT Media Lab, започва разработки със свои колеги по създаването на електронна хартия, като същевременно среща същите технологични трудности, каквито е срещнал Ник Шеридън от Xerox. Очевидно било, че трудностите по създаването на голямо количество еднакви по размер черно-бели микро сфери е основната пречка при прилагането на тази технология.

След редица изследвания и опити, те прилагат различен подход, а именно кухи капсули, запълнени с позитивно заредени бели пигментни частици и негативно заредени черни пигментни частици. Всички те плуващи в прозрачно масло.

Съвсем неглижирано, принципът на работа е следният:

При точно адресиран електронен слой 7, към определени адреси се подават положителни или отрицателни заряди, които привличат или отблъскват съответните заредени пигментни частици към дъното на капсулата или нейния връх, който се вижда от читателя.

Electronic paper

1 Горен прозрачен слой
2 Прозрачен електроден слой
3 Прозрачни микро капсули
4 Позитивно заредени бели частици
5 Негативно заредени черни частици
6 Прозрачно масло
7 Пиксел адресиран електроден слой
8 Поддържащ слой
9 Посока на светлината
10 Черно
11 Бяло

Предимствата на E-ink технологията при определени дейности е безспорна.

При LCD дисплеите разполагаме с множество на брой пиксели, като всеки от тях е разделен на три, за всеки един от основните цветове на които се разлага светлината – червен, зелен и син.

За да възпроизведе конкретен цвят, всеки пиксел пропуска с определена сила някой от цветовете, като за бяло пропуска всички, а за черно не пропуска през себе си светлина.

Изследванията показват, че това е и една от причините за умора на очите при продължително четене от екрана на вашето устройство с LCD дисплей, като телефон, таблет или монитор.

Усещането при четене на електронен четец е впечатляващо. Най-общо казано, имате усещането че четете от лист, който се намира под тънък прозрачен слой.

E-ink-Paper-LCD

По-малката умора на очите при E-ink технологията, в общия случай се дължи на факта, че при нея няма светлина излъчвана от дисплея. Ние виждаме отразената светлина от пигментните частици в капсулите. Така, както виждаме оцветените с мастило зони върху класическата хартия.

Разходът на енергия при E-ink дисплеите е нищожен. Батерията на по-популярните устройства издържа по 8 седмици с едно зареждане, като тези резултати са базирани на тридесет минути четене на ден или общо около 28 часа с едно зареждане.

Моя опит показва, че когато наистина имам нещо интересно за четене и чета всяка свободна минута, по всяко време на денонощието, в най-лошият случай се е налагало да зареждам моя Kindle 4 след две седмици интензивно четене.

От друга страна, предвид E-ink технологията която описах по-горе, няма нужда да изключвате вашият Kindle. Аз не го правя никога. Случвало се е да загасне един или два пъти, когато съм забравил да го заредя месеци наред. На практика, той черпи енергия само при разлистване на следваща страница.

E-ink дисплея може да се чете и при силна слънчева светлина. Дори по-добре. Няма отражения, които да ви пречат. Дисплея е Glare-Free.

От устройствата с такива дисплеи се чете, както се чете от хартия, нужна е светлина, не могат да се четат на тъмно.

Вариациите на устройствата Kindle са доста. Различни размери на дисплея, има модели обрудвани с touch screen дисплей, с 3G връзка освен Wi-Fi, както и модели с вградена подсветка на самия дисплей [Kindle Paperwhite]. Самата подсветка на Paperwhite е технологична иновация. Самото контструктивно решение е уникално и ако ми остане време, на друг етап ще ви запозная и с него.

Ако, и когато си закупите подобен четец, ви предлагам да прочетете как да го регистрирате в Amazon, както и начина по който да направите настройките си в Amazon акаунта, за да го изполвате с пълната му функционалност.

Съвети при избор и покупка:

Марката. Марката е без значение стига да предлага нужната ви функционалност. Към 2014 г. най-добрите четци на електронни книги са Kindle на Amazon, Nook на Barnes & Noble и Kobo на Kobo Inc. Реда в който съм ги изписал е случаен.

Поддръжка на кирилица. Това е важно, ако желаете да четете книги написани на кирилица. Потърсете информация преди да се спрете на конкретна марка и модел. Моите впечатления са от Kindle на Amazon, там поддръжката на кирилица е без забележки. Няма обаче български интерфейс, респективно българска клавиатура, което прави търсенето на кирилица в самия текст невъзможно. Аз не ползвам такова търсене на четеца, така за мен това не е недостатък.

Поддържани формати. Пак на база мои впечатления, желателно е да се поддържат следните формати: AZW3, AZW, TXT, PDF, незащитен MOBI, PRC, HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG и BMP след конверсия. Ако поддържа и Epub, това е плюс. В противен случай, с помощта на Calibre конвертирам Epub в MOBI и изпращам файла на Kindle. В страниците на производителите има достатъчно информация за поддържаните формати.

Свързаност. Желателно е да имат възможност за безжична Wi-Fi връзка. 3G и кабел също са варианти, но най-голяма свобода имате с Wi-Fi.

Аудио изход. Някои модели разполагат с такъв, ще ви е полезен, ако искате да слушате музика докато четете. Може да ви служи и ако искате да използвате синтезатор на глас, който да ви “чете” книгата. Не съм уверен в наличието на синтезатор за български език за електронни четци. Имайте предвид, че слушането на музика докато четете увеличава разхода ви на енергия.

Подстветка на дисплея. Тази опция е желателна при определени навици на четене. Ако искате да четете на тъмно, без да пречите на никого в стаята, в купето на влака или в автомобила, изберете четец с вградена подсветка. Като опция, има предпазни калъфи за Kindle, които разполагат с led осветление, вършещо същата работа. Има такива калъфи и в Amazon и на братския китайски пазар, като разликите в цените са забележителни.

Touch-screen. Опция, която е улеснение при прелистването и навигацията. Прелиствате, увеличавате и намалявате размера без бутони, само с пръсти. Ако ви харесва този начин на навигация, този е вашият избор. На мен лично не ми допада, защото имам параноична непоносимост към следи от мазни пръсти по екрана. Ползвам протектори, отново от братския китайски пазар, които почиствам редовно, а и не се притеснявам за драскотини по екрана.

Размер на екрана. Отново личен избор. Големият дисплей е по-лесен за четене, но по труден за носене, да речем в джоба на сакото или дамската чанта. А и е по-скъп. Аз използвам Kindle 4, Kindle 5 и Kindle Touch с размери на екрана 6” и нямам оплаквания.

With или Without Special Offers опция при покупка на Amazon Kindle – Това е опция, която ви спестява $20. Наличието на тази опция [With Special Offers] представлява реклами от Amazon, когато сте в режим Screensaver или при разглеждане на съдържанието на вашето устройство, книгите които са в него. Не се появяват в никой друг случай и не пречат по никакъв начин на четенето. Не черпят енергия, тъй като се ъпдейтват само при включен Wi-Fi, който при мен включвам само при изтегляне на нова книга от облака ми. Като заключение, на мен не ми пречат, а в някои случаи има наистина хубави книги на невероятно ниска цена. Ако това ви се струва приемливо, спестете си $20 и купете устройство With Special Offers, те няма да ви пречат. Аз имам и от двата вида.

Покупка “втора ръка”. При всички случаи, преди да платите, проверете дали вашият Kindle или друго устройство е дерегистрирано от сайта на Amazon. Това е много важно, за да можете да използвате после четеца си с пълната му функционалност. За дерегистрация, продавача трябва да знае потребителското име и паролата за профила, в който е било регистрирано устройството. Ако вашият Kindle е откраднат от някого, продавача няма как да знае тези данни. Другият вариант е да ги е забравил, но има начин да ресетне паролата си, ако е собственик на е-mail адреса, регистриран в акаунта на Amazon. Не приемайте никакви обяснения, искайте дерегистрирано устройство. Проверката при Kindle се прави от меню Settings » Registration. Ако там пише deregister, значи устройството ви НЕ Е дерегистрирано.

Калъф, протектор и микрофибърна кърпичка. Набавете си ги, ако държите дълго време четеца ви да има естетичен вид. Това не е задължително, но аз винаги давам такива съвети. Китайците продават хубави калъфи, перфектни протектори за дисплея [слюда], които си вървят с микрофибърни кърпички. За последният Kindle не ми се чакаше две седмици за калъф от Хонг Конг и си вземах перфектен такъв на Hama от една от търговските ни вериги за 17 лева. Не е особено евтин, но помислете, че може би някога ще искате да смените устройството и да продадете това. Естествено е купувача да плати повече за устройство без драскотини и други мизерии по него. Слюдите са по 1-2 лева, колкото две кафета.

Допълнително по темата:

Регистрация на Kindle, настройки
Създаване и конвертиране на електронни книги

Моля, бъдете българи, използвайте кирилица.

Можете да следите коментарите по тази тема, използвайки RSS 2.0 feed.