Как да създадете и как да имате достъп до Google Music акаунта си, ако сте извън САЩ

Всеки от нас, които прекарваме повече или по-малко време от денонощието в интернет, знаехме за създаването на новата музикална “cloud” услуга на Google, наречена Google Music.
За съжаление, но напълно нормално, от месец Май 2011 “облака” работеше в бета фаза.
Преди около месец, на 17 Ноември 2011, за радост на всички меломани, услугата стартира официално.

Google Music

Съвсем накратко, идеята на Google Music е да се създаде място, откъдето можете да закупите музика, място където да съхраните любимите ви музикални файлове, както и да ги споделяте в облака. Можете да ги групирате по изпълнители, жанрове, дата на качване, а и по създадени от вас плейлисти.

Друга интерпретация е, че се слага край на хегемонията на iTunes, което при всички случаи е добра новина. Въпреки всичко, Google демонстрират далновидност и респект, като дават възможност на потребителите да съхраняват в облака и файлове, закупени от конкурентите им iTunes. От своя страна iTunes отговарят по същия начин, като предоставят възможност на собствениците на Apple устройства да ползват услугата на Google. Това е възможно чрез приложението gMusic, което може да бъде инсталирано от App Store.

Радостна новост е и интегрирането на Google Music в Android Market. Там има нарочна секция, която да служи на потребителите използващи Android устройства.

Потребителите на Android Market могат да закупуват музика, издавана от три от водещите четири глобални звукозаписни компании – Universal, Sony и EMI, както и някои от най-големите лейбъли на независими артисти – IODA, INgrooves, The Orchard, Believe Digital, заплащайки по $0.69, $0.99 или $1.29 на песен. Има разбира се и песни, които са безплатни.

За мен, на фона на всичко останало, голям плюс е че можете да качите файлове и от собственият ви компютър.

За разлика от повечето “cloud” услуги, тази на Google е безплатна. Част възможностите предоставени от Google Music е да споделяте вашата музика с приятели online.
Чрез Google+ всяка песен, закупена през Android Market, може да бъде чута еднократно от приятелите на дадения потребител, които ще могат с едно кликване на свой ред да я закупят и споделят със своите приятели, и т. н.

По повод официалния старт на платформата, анонсирана за първи път по време на I/O Conference 2010, в момента от Android Market могат да бъдат закупени редица ексклузивни записи, в това число неиздаван досега концертен запис на Rolling Stones, първият сингъл от предстоящия албум на Busta Rhymes – Why Stop Now, тракове на Shakira, Coldplay, Pearl Jam, Dave Matthews Band, DJ Tiesto и др.

Базовите функции на услугата продължават да са същите – можете да съхранявате целия си музикален архив в облака, а Google ще го синхронизира между всичките ви устройства. Има възможност да слушате любимите си парчета и offline.

Специално за музикантите е предвидена възможността да си създават свои профили, да качват своя музика и да я продават на цени, които определят сами.

Във фонотеката си, всеки потребител на услугата ще може да съхранява до 20 000 музикални файла. За безплатна услуга е повече от добре.

За съжаление, към настоящият момент [Декември 2011], услугата е достъпна само за потребители, които се намират в САЩ. По друг начин казано, Google Music услугата, прилага филтър по IP адрес.

В настоящата статия ще ви опиша начин, по който можете да използвате тази услуга, независимо къде се намирате, като бихте могли да прослушвате музиката си дори и offline.
В какво се състои тайната.

Ще започна с това, че за процедурата трябва да имате Google акаунт. В Google Mail да речем. Да имате поща от вида потребителското_ви_име@gmail.com. Или да сте се регистрирали в друго приложение на Google, едва ли има нужда да изброявам всичките. В общият случай използвате една регистрация за всичките. Ако нямате такава, създайте си. Отнема минута.

Във връзка с филтрирането по IP адрес, Google Music налага ограничението ползвателят на услугата Google Music да е в САЩ, да се свързва от “американски” IP адрес. На практика обаче, това ограничение важи само при първото свързване. От него момент нататък, потребителят ще може да ползва облака от всяко мяство в света с достъп до интернет.

За първото си свързване с Google Music, аз използвах Tunnel Bear. Според мен, най-добрият наличен засега VPN клиент, при това безплатен във вариант Little Tunnel Bear. Наличен е за download за Windows [версия XP и следващи], както и за Mac [Mac OSX 10.6 и следващи].

Инсталацията е елементарна.
След стартирането на инсталатора, той ще ви запита дали вече имате регистрация в Tunnel Bear или не.

Tunnel Bear

Ако имате е ясно.
Ако не, е нужно да си направите такава, отнема не повече от минута. Изисква се да посочите желано от вас име и фамилия, валиден E-mail адрес [нужен е за потвърждение] и желана от вас парола. Има и поле за вашия Twitter ID, но то е опционално, не е задължително.

Tunnel Bear

След въвеждането на данните се налага да отворите мейла, който сте въвели и да потвърдите регистрацията си.

За да функционира, Tunnel Bear ще инсталира мрежова връзка на вашият компютър, която да ползва при свързването си с VPN мрежата. Той ще ви уведоми със следното съобщение. Мисля, че е излишно да подчертавам, че за да направи Tunnel Bear тази инсталация би трябвало вие да имате права на администратор на въпросния компютър, да сте стартирали инсталатора като администратор.

Tunnel Bear

Инсталацията на мрежовата връзка отнема съвсем малко време. Когато тя приключи, вече сте готови за ползване на Tunnel Bear.

Стартирайте Tunnel Bear и въведете потребителското име и паролата си.

Обърнете внимание на три неща в интерфейса на програмата.

Долу, двата ретро превключвателя и статуса в основния прозорец.

Десният ключ служи за определяне в коя VPN ще се свържете [USA или UK], а статуса “на екрана” показва моментното ви състояние [Connected, Disconnected].

Превключете десният ключ на US и се опитайте да се свържете чрез левия.

Възможно е да не се получи от първият път, но след вторият вече всичко ще е наред. Все пак това е публична VPN мрежа и някой път е доста натоварена.

При успешно свързване ще видите следният екран. Син със статус Connected. Ако не сте свързан ще е сив, със статус Disconnected.

Tunnel Bear

След успешното ви свързване, вече ще се “намирате” зад IP адрес на територията на САЩ и няма да има пречка да активирате Google Music акаунта си.

Докато сте свързани чрез Tunnel Bear, влезте в страницата на Google Music, след това “My Music” горе в дясно, въведете Google потребителското си име и парола, тези които ползвате за пощата си или друга услуга на Google.

След успешно свързване, акаунта ви е активиран и можете да качвате музиката и да я прослушвате където и да сте по света. Излезте от акаунта си.

Изключете Tunnel Bear и спокойно можете да го деинсталирате, ако не ви е нужен за някаква друга цел.

Музиката си можете да качвате, като влезете в акаунта си и изберете Upload Music от страницата. Намира се горе в дясната част.

Google Upload Music

Google ще ви предложи да използвате Music Manager, препоръчвам ви да приемете предложението.

Малък софтуер, който ви позволява да посочите папките в които съхранявате музиката си локално и той автоматично да го качва във вашата онлайн Google Music фонотека. За това използвайте бутона Add Folder. След натискането на бутона Apply, Music Manager ще качи наличната музика от посочената от вас папка.

Music Manager

Разбира се, можете да си направите отделна папка Google Music, ако не искате да качвате всичко, а да съхранявате онлайн само определени албуми или музика.
При включването си Music Manager синхронизира съдържанието на папката с музиката ви в профила.

Бих искал да подчертая, че на практика синхронизацията е еднопосочна. Ще обясня.
Music Manager качва музиката от тази папка във вашият профил в Google Music, както и сваля закупената от вас музика в папката.
Ако обаче сте закупили такава, което засега на потребители от България, в общия случай е невъзможно.

Потребителите извън САЩ не могат да закупят музика от Google Music секцията в Android Market, тъй като за тази цел, само засега надявам се, е нужна USA кредитна карта. Никакви други варианти от рода на PayPal и подобни. В общия случай потребителите от България не разполагаме с карти от USA. Набавянето  не е непреодолим проблем, но едва ли някой ще го направи за да си купи музика, при наличието на толкова много алтернативни източници.

При моите тестове, при опит да се свържа с Google Music секцията на Android Market през компютъра ми, на екрана получих съобщение, че тази секция не е достъпна за потребители от моята страна.

AndroidMarket

Успях да преодолея това ограничение, отново чрез Tunnel Bear, но така или иначе пречката с ограничението за използването само на USA кредитни карти засега остава.

При всичките условия по-горе, предполагам, че е ясно, че е редно да пазите музиката си на компютъра си или на друг носител, а не да разчитате на Google Music да съхранява цялата ви фонотека.
Google Music не е услуга или инструмент за съхраняване на музика, а улеснение в определени ситуации.

Музиката ви там е в случай, че желаете да я слушате докато сте на път, на мобилното си устройство, когато не сте в къщи или пред вашият компютър, а на другото място и на чуждият или служебен компютър имате достъп до интернет.
Download на файловете ви обратно на компютъра ви не е възможен, поне не в същият вид, в който сте ге качили.
Google Chrome и Mozilla Firefox предлагат поне една дузина Chrome extensions и един много добър Firefox add-on, с които можете да го правите, но така или иначе, музиката която сваляте ще е с битрейт 320 kbps, в mp3, формат независимо как сте я качили.
За слушане на компютър или телефон, поне за мен, 320 kbps са повече от достатъчни, но все пак е редно да го знаете.
Освен това, закупената от вас музика, можете да свалите по стандартния за това начин, чрез Music Manager, не повече от два пъти. Тя си остава във фонотеката ви в профила, но не можете да я сваляте повече [по стандартния начин]. Предполага се, че два пъти са достатъчни за да я запазите на алтернативен носител.
Това са официални данни, а не достигнати от личен опит.

AndroidMarket_1

Благодарение на Pablo Carballude, разполагаме и със софтуер, с който можем да свалим фонотеката си.
За съжаление само цялата, а не само отделни песни, въпреки неговите твърдения, че това е възможно, ако използваме Playlists или Search results. Поне при мен не се получава до настоящия момент. Дано ревизира иначе прекрасният си софтуер и го направи малко по удобен.

Софтуера се казва Google Music Downloader, безплатен е, под GPL лиценз. На самата страница авторът е публикувал и връзка за download на source code.
За работата му се нуждаете от инсталиран Microsoft .NET Framework 4.

След като стартирате Google Music Downloader, влизате в профила си, преминете от менюто в ляво в секция Songs и стартирайте свалянето с бутона Download Those Songs. Намира се долу в лявата страна на прозореца. Пиша ви това, защото аз трудно се ориентирах в първия момент.

Моля, бъдете българи, използвайте кирилица.

Можете да следите коментарите по тази тема, използвайки RSS 2.0 feed.