Фонетична кирилица във Windows XP

За да използвате фонетична подредба се налага да изтеглите малък инсталационен файл и да направите инсталация на тази подредба, тъй като тя не е налична във Windows XP.

Инсталатора е направен с инструмент, предоставен от Microsoft, а именно Microsoft Keyboard Layout Creator. Подчертавам това, за да е ясно, че при добавянето на фонетика по този начин не се повреждат никакви системни файлове, както не се подменят и системните шрифтове.

Файла, можете да изтеглите от тук.

Файла е саморазархивиращ се архив, инсталатор, с големина 244 КВ.

След като изтеглите файла bgph.exe, стартирайте го и ще се появи следния диалогов прозорец:

В този прозорец можете да укажете името на папката [в случая “bgph”], където ще се разархивират файловете преди инсталацията. Оставете я така, както е по подразбиране. Ще я намерите там, където ви е и самия файл, който свалихте.

След инсталацията, ако повече не ви е нужна, можете да я изтриете.

Натиснете бутона „ Install”.

Windows XP се нуждае от около 10 секунди за да направи инсталацията, като това време разбира се може да е различно при вас. Зависи от бързината на машината ви. Изчакайте.

След като инсталацията приключи, ще ви се появи прозорец, който ще ви уведоми за това. Виждате, че новата ви подредба е с име Bulgarian [Phonetic] – Custom.

Натиснете бутона Close.

След като направите това, можете да се уверите, че вече имате инсталирана и работеща фонетична подредба на вашия компютър. Можете да се уверите в това, като отворите: Start » Control Panel » Date, Time, Language, and Regional Options »  Regional and Language Options » средния таб Languages » бутона “Details”. Там ще видите вече налична подредбата Bulgarian [Phonetic] – Custom или двете подредби заедно [БДС и фонетична], ако сте имали вече БДС подредба инсталирана. Препоръчвам ви да махнете едната, тази която няма да използвате, като я маркирате и натиснете бутона „Remove”.

След премахването на едната подредба, този прозорец ще изглежда по следния начин, така както е при мен, само с фонетична подредба, тъй като ползвам само нея.

Ще видите и долу в дясно, в таскбара, до часовника, че имате вече показание за активната в момента подредба. Този указател във Windows се нарича „Language Bar”. До настройките вече може да стигнете и от там, като кликнете с десен бутон на мишката въху указателя [там където е изписано EN] и изберете Settings.

Ако използвате Windows XP, вашият таскбар няма да изглежда точно така, тъй като съм използвал изображение от Windows 7, но ще е подобен и вероятно лесно ще се ориентирате.

Въведение
БДС кирилица във Windows XP
Фонетична кирилица във Windows XP
БДС и фонетична кирилица във Windows Vista
БДС и фонетична кирилица във Windows 7
Кирилица в MacOS

  • Благодаря много за инструкциите! Фонетичната кирилица проработи безотказно (както се вижда от текста).

Моля, бъдете българи, използвайте кирилица.

Можете да следите коментарите по тази тема, използвайки RSS 2.0 feed.