БДС кирилица във Windows XP

БДС подредба
Както казах, ако използвате БДС, нямате нужда от никакви допълнителни инсталатори. Windows XP има собствена вградена БДС подредба. Самите настройки:
Start » Control Panel » Date, Time, Language, and Regional Options »  Regional and Language Options


В  първия таб, Regional Options настройте  Standarts and formats, чрез бутона Customize. Изберете Bulgarian. Натиснете Apply или ОК.
В третият таб, „Advanced”, настройте “Language for non-Unicode Programs” на Bulgarian.


Добавете и още две кодови таблици за някои по-екзотични приложения. От списъка Code page conversion tables изберете и таблици 1251 [ANSI-Cyrilic], както и 21025 IBM EBCDIC-cirilic [serbian, bulgarian]. Натиснете Apply или OK.
Рестартирайте компютъра си.
След рестартирането се върнете отново в Start » Control Panel » Date, Time, Language, and Regional Options »  Regional and Language Options.
В таб „Languages”, средния таб, в полето „Text services and input languages” изберете бутона “Details” за да добавите БДС подредбата към тази, която използвате в момента.


В отворилия ви се прозорец ще видите наличния в момента език за писане [клавиатурна подредба]. В общия случай това ще е English [United States] с US подредба. Натиснете бутона Add.


Изберете Bulgarian от следния диалогов прозорец. Натиснете ОК.


В предния прозорец ще видите, че вече имате налична и кирилската подредба на клавиатурата, в случая ще е БДС, тъй като тя е вградена в инсталацията на Windows XP.


Над наличните подредби, в полето „Default Inpul Language” е подредбата “по подразбиране”, подредбата, която е валидна при включване на компютъра. При мен, а препоръчвам и на вас да я оставите така, винаги при нужда можете да превключите на кирилица, когато се наложи.
Вариантите за превключване, с кои клавиши да става това, се настройват чрез бутона „Key Settings” в долната част на този прозорец. След натискането на този бутон ще видите валидните в момента настройки. Комбинацията на кои бутони сменят езика на писане. Те най вероятно ще са както на изображението.


Тук можете да настроите клавиши за следните действия:
Да превключвате между два различни езика и да превключвате между две подредби на един и същ език. Ще обясня.
Превключването между два езика е ясно, латиница и кирилица, когато се налага.
Превключването между две подредби на един и същ език се налага, когато този компютър ще се ползва от повече от един човек и когато същите хора използват различни подредби, да кажем БДС и фонетична.
В този прозорец, избирате определеното действие и чрез бутона “Change Key Sequence” настройвате с кои клавиши да става смяната.


Аз използвам Ctrl+Shift за смяна на езиците и Shift+Alt за смяна на БДС и фонетика, когато се налага да има и двете подредби.
Това, що се отнася извеждане за използване на БДС подредбата.

Въведение
БДС кирилица във Windows XP
Фонетична кирилица във Windows XP
БДС и фонетична кирилица във Windows Vista
БДС и фонетична кирилица във Windows 7
Кирилица в MacOS

Моля, бъдете българи, използвайте кирилица.

Можете да следите коментарите по тази тема, използвайки RSS 2.0 feed.