БДС и фонетична кирилица във Windows Vista

Както вече споменах по горе, във Windows Vista, както и във Windows XP има вградена перфектно работеща БДС подредба на клавиатурата.

Има също и фонетична подредба, но тя за съжаление не е тази, която всички сме свикнали да използваме. Относно тази безмислица е изписано доста по мрежата, като е важно да се подчертае, че в случая Microsoft няма ни най-малка вина. Гиганта просто е бил подведен от група специалисти от БАН. Подробности, както казах има достатъчно в Интернет.

Подредбата във Windows Vista изглежда по следния начин. С червено са отбелязани символите, които не са на мястото си, сравнени с традиционната фонетична подредба, която се използва в България.

Традиционната, тази която се използва от всички пишещи „на фонетика” е тази, сами можете да видите разликите.

Това разяснение се налага, преди да продължа по нататък.

Ако желаете да пишете на класическата подредба, използвана от всички, изтеглете инсталатора, който ви представих по горе, в раздела за Windows XP, инсталирайте го по същия начин и пишете.

Мисля, че е излишно да подчертавам, че за да инсталирате нещо на компютъра си под Windows XP, Windows Vista или Windows 7 е наложително да имате административни права, акаунта ви да е администраторски.

Ако става дума за домашния ви компютър, те са такива по подразбиране, няма какво да се притеснявате. Ако искате да имате фонетика на служебния си компютър и администратора във фирмата ви е ограничил правата, помолете го той да направи инсталацията.

Ако имате желание да използвате подредбата предложена от БАН, няма нужда да инсталирате нищо, просто я добавете, както добавяте и БДС подредбата.

За съжаление, пред себе си нямам Windows Vista, преминах на Windows 7, така че не мога да ви илюстрирам със screenshots, но процедурата по добавянето на БДС или „новата” фонетика е почти аналогична на тази при Windows XP. Преминава през Start » Control Panel » Date, Time, Language, and Regional Options »  Regional and Language Options. Разликата е единствено в по шарените прозорци.

При стандартната фонетика, както вече написах, при Windows Vista инсталатора ще свърши всичко, просто го изтеглете и инсталирайте.

Въведение
БДС кирилица във Windows XP
Фонетична кирилица във Windows XP
БДС и фонетична кирилица във Windows Vista
БДС и фонетична кирилица във Windows 7
Кирилица в MacOS

  • Страхотно! Мъчех се толкова време между компютъра в нас и в офиса. Мерси:)

Моля, бъдете българи, използвайте кирилица.

Можете да следите коментарите по тази тема, използвайки RSS 2.0 feed.