БДС и фонетична кирилица във Windows 7

Във Windows 7 вече има всички кирилски подредби, БДС, класическата фонетична, както и неизползваната от никого фонетична подредба предложена от БАН. Във Windows 7 не се налага никакво инсталиране, а само настройка, изискваща по малко от минута.

Процедурата е следната:

Започвате настройките с избирането на Start » Control Panel » посочвате Clock, Language and Region. На изображението, тази позиция се вижда в дясната страна.


След като изберете Clock, Language and Region, в отворилия ви се прозорец избирате Region and Language.

В първия таб, във “Formats”, в падащото меню Format изберете Bulgarian (Bulgaria). Натиснете Apply.

Преминете на таб “Keyboards and Languages”. Натиснете бутона „Change Keyboards”. Ще ви се отвори прозореца „Text services and input languages”.

В него можете да видите наличните в момента, активирани подредби, които използвате.

С бутона “Add”, можете да добавите желаната от вас, като менюто представлява списък, от който можете да изберете желаната от вас подредба.

Натиснете ОК.

След тази процедура вече можете да видите добавения от вас език в основния прозорец.

При мен е Bulgarian [Phonetic Traditional]. Възможностите, които ви интересуват са в общия случай “Bulgarian” – за БДС подредба, Bulgarian [Phonetic Traditional] – за класическата фонетична подредба и  Bulgarian [Phonetic] – за новата, която никой не използва.

В полето “Default Input Language”, както написах по горе в раздела за Windows XP, е изписан езика “по подразбиране”, при стартиране на системата. Силно препоръчвам да го оставите така, [English (United States)].

Последното, което трябва да направите е да укажете на Windows кой език да използва за non unicode програми, все още има програмисти, които допускат подобни грешки при изработката на софтуера си.

Тази настройка можете да направите, като се върнете в прозореца “Region and Language” и преминете в таб „Administrative”. Натиснете бутона „Change system locale” и от падащия списък изберете Bulgarian (Bulgaria). С това приключихте и е добре да рестартирате компютъра си.

Въведение
БДС кирилица във Windows XP
Фонетична кирилица във Windows XP
БДС и фонетична кирилица във Windows Vista
БДС и фонетична кирилица във Windows 7
Кирилица в MacOS

 • Много полезен пост. Благодаря :))

 • За нищо, удоволствието е изцяло мое. 🙂

 • Благодаря! Много ми помогна и е написано достъпно и ясно 🙂

 • Благодаря за точните указания. Успях да направя настройките и сега мога да пиша на български. Мога ли да ви питам и за други компютърни проблеми ?

 • Разбира се, ще се радвам, ако намерим решението им.

 • Има ли вариант при използването на традиционна фонетична в цифровия блок да има точка, а не запетая?

 • Принципно, да. Ще потърся годен редактор за Windows 7 и ще се опитам да направя инсталатор за традиционна фонетична подредба, но с точка, а не със запетая.
  Ако всичко е наред ще ти го изпратя на електронната поща.

 • Сърдечни благодарности за урока. Много ми помогнахте да не се ровя из дебрите на новите Микрософт продукти. Така са разменили местата на всичко, че с удоволствие си върнах стария Офис 2003 за работа.

 • Весели празници на всички!
  Да, наистина Microsoft направиха доста в промяната на интерфейса на продуктите си, особено във външния вид на приложенията от офис пакета. Дано да е за добро, но и аз някой път трудно намирам алгоритъма за някое просто действие.

 • Много благодаря 🙂

 • Да благодаря и аз,за подсказката.Няма да пиша на фейса на латино/български

 • Здравейте,
  направих всички настройки посочени горе, обаче продължавам да имам програми с “йероглифи”

 • Същите тези програми се кирилизират с flex type на XP.
  Някой може ли да даде повече светлина защо?

 • Относно FlexType и пораженията от него, прочетете тази статия:
  Относно настройките по-горе, изпълнихте ли последния абзац, да смените локализацията на Windows 7?
  Би трябвало да е на Bulgarian (Bulgaria) за да “знае” Windows 7, че вероятно ще използвате и кирилски енкодинг.
  Държа да отбележа, и дебело да подчертая, че ако преди това сте опитвали да инсталирате FlexType, пораженията в системните шрифтове и енкодинг са сериозни и единственото разумно решение след това е да преинсталирате.
  Никой не би се наел да чисти и възстановява системните шрифтове, енкодинг и нещата между тях ръчно.

 • МНОГО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ.:)

 • Много е досадна смяната на езиците чрез клавиатурата (използваме фонетична,БДС и англ.). Също много ме дразни когато отварям ново приложение езика винаги се превърта на зададения по подразбиране. За съжаление не успявам да намеря алтернативна кирилизация за вин7.

 • Не виждам пречка да сменяте езика за писане чрез мишката, ако вие по удобно, а не чрез клавиатурата.
  Това, ако правилно разбирам забележката ви.
  От друга страна, ако ви измъчва, че използвате два клавиша [Ctrl+Shift] или [Ctrl+Alt] вместо един, както е при FlexType, мисля че това е направено с някаква идея, а именно предотвратяване на неволна смяна на езика.
  А и вредите, които нанася FlexType на операционната система са в пъти по неприятни от малкото неудобство за създаване на новия навик.
  Относно втората част на забележката ви.
  Какво значи “се превърта на зададения по подразбиране”?
  Windows няма как да познае на какъв език ще пишете в отворения нов прозорец, на фонетична кирилица или на латиница.
  И затова отваря прозореца с възможност за писане на езика по подразбиране, а той е нещо което може да се настройва от потребителя за по-малко от 30 секунди.
  Във вашият случай, очевидно той е различен от този, който обикновено използвате и в тази връзка ще е по-удобно да го смените. Ако не знаете как, ще обясня в допълнителна статия.
  Трето, смяната на езика в зависимост от използвания в съответния прозорец е удобство.
  Например, налага ви се да комуникирате едновременно на два езика. Email и messenger в общия случай.
  Да речем в единия прозорец, в браузъра, пишете на английски, а в прозореца на Skype на български. Езика ще ви се сменя автоматично в зависимост от това кой прозорец ви е активен. Какво по удобно от това?

 • Здравейте. Инсталирах си кирилица на windows 7 и мога да пиша на български, но windows-a не разпознава cyrillic fonts. Проблемът се състои в това че субтитрите ми излизат със някакви странни знаци (ползвах няколко различни player-a, а също така трябва да уточня, че имам този проблем на 2 различни компютъра с две различни версии на windows 7, едната от които оригинална :)) Понякога същото се получава когато посещавам български страници или когато чета книги изтеглени от нета, но там ако са във формат поддържан от microsoft word, успяван да сменя fonta, така че да се чете нормално. Това ме кара да си мисля че windows 7 не разпознава дадени fonts (които се използват доста често…)

  Ще съм благодарен за всички идеи и предложения как да отстраня (или поне “изпинизя”) проблема.

 • Благодаря, абсолютно професионално!

Моля, бъдете българи, използвайте кирилица.

Можете да следите коментарите по тази тема, използвайки RSS 2.0 feed.