Кирилица във Windows

Въведение
Преди да започнете е важно да се подчертае, че от Windows XP насам, операционната система е снабдена с отлична поддръжка на кирилица и няма нужда от инсталиране на никакъв външен софтуер, при условие, че ползвате БДС подредба на клавиатурата.

БДС клавиатурата се използва при желание и възможност, както и при наличие на символи на самите клавиши.

В случаите, когато на клавиатурата нямате изобразени кирилски символи в БДС подредба, по удобно е да се научите да пишете, използвайки фонетичната подредба.

По този начин ще си спестите и неудобството, използвайки клавиатури, които не са произведени за да служат на потребители, използващи кирилица. Фонетика вече има във Windows Vista и Windows 7 и винаги бихте могли да си настроите начина на писане по ваше желание. И ако то е да пишете на фонетична подредба, наличието или липсата на кирилски символи на клавиатурата ще е почти без значение.

Второто, което искам да подчертая, че навсякъде където използвам израза “фонетика” или  „фонетична подредба”, имам предвид традиционната, класическата фонетична подредба използвана от много години. Нямам предвид  тази, която предложи екип от БАН за стандартизиране.

Темата е доста дълга, не искам да оплювам никого, важен е резултата. Предложената от БАН фонетика за радост не е стандартизирана и никога няма да бъде стандартизирана. Тя е предложена за стандартизиране, но предложението е отхвърлено от Българския институт по стандартизация. В казуса остана въпроса кой ще търси отговорност на екипа, за сериозните средства изхарчени в продължение на няколко години за премии, хонорари и възнаграждения, за абсолютно безмисленото и необосновано преместване на няколко букви, непочиващо на никаква логика. За тях остава срама. С тези пари можеха да се купят компютри поне на дузина училища в страната.

Microsoft бяха нагло излъгани от въпросния екип и въведоха подредбата предложена от въпросната група от БАН във Windows Vista. Те приеха думите им за чиста монета, преди да се запознаят с решението на Института по стандартизация. Отново срам за България, този път космополитен.

В края на това въведение ще спомена, че във Windows 7 вече е налична и „фонетиката”, с която сме свикнали, така че за Windows 7 и нагоре няма да има нужда да четете въпросното ръководство, то ще е ненужно. Във Windows 7, старата фонетика деликатно е наречена „традиционна” [Bulgarian (Phonetic Traditional)].

Ще разгледам варианта на извеждане на БДС подредбата, а и инсталирането на фонетична при „чисти” компютри, такива които са след преинсталация или на които никога не са инсталирани FlexType, Cyrilla или друг third-party software.

Там системните поражения, особено след FlexType, са ужасни и поправянето им би могло да отнеме много време и нерви. Затова няма да се занимавам с чистенето на пораженията от FlexType, а ще обясня как се извежда кирилицата в „неосакатен” Windows XP.

Въведение
БДС кирилица във Windows XP
Фонетична кирилица във Windows XP
БДС и фонетична кирилица във Windows Vista
БДС и фонетична кирилица във Windows 7
Кирилица в MacOS

 • Имаш една фактологична грешка – от Windows 95 OSR2 насам поддръжката на кирилица съществува. Дори при правилно регионализиране се изписваха дните от седмицата на кирилица, като четвъртък чак до Windows Millennium беше изписан четвъВтък. Проблема с кирилицата съществува при такива като мен – пишещи на QWERTY подредба.
  Все пак грешката ти не е особено значима, предвид, че за момента масовият последен Windows е точно XP!

  Поздрав за блога – харесва ми!

 • Благодаря за корекцията и мнението ти за блога.
  Теоретично си прав, да, така е, кирилицата за Windows съществува като понятие от времето на Windows 95.
  Идеята ми е била, че при тези версии [95,98 и ME] съществуваше известна условност.
  Имаше поддръжка, но ако са PE версии [PanEuropean]. При вилнеещата пиратерия тогава, едва ли някой е гледал с каква версия се е сдобил.
  По тази причина, често се налагаше допълнително инсталиране на Multilanguage Support пакета, също наличен в местата където се намираше и операционната система.
  Та, затова съм започнал с Windows XP, по мое мнение първия Windows с безусловна поддръжка на кирилица.

  А и едва ли има още бетонни глави, използващи нещо по старо от XP.
  От друга страна, те, предвид опита им, нямат нужда от четене на ръководства как да инсталират кирилица на компютъра си.

  Проблема на пишещите на QWERTY клавиатури е психологически, аз също използвам такава в момента, макар и години наред да пишех на БДС подредба.
  Свиква се.
  Благодаря още веднъж.

Моля, бъдете българи, използвайте кирилица.

Можете да следите коментарите по тази тема, използвайки RSS 2.0 feed.