Празен ред във WordPress. Line break. Paragraph.

Неясна е за мен идеята, енджина на WordPress автоматично да премахва line break <br> и parаgraph <p> таговете в постовете. Въпреки, че тези тагове са задавани ръчно,в html редактора, при всяко преминаване в режим visual, тези тагове изчезват.

В някои случаи това е смущаващо, особено при писане на код, в таг <code>, имайки предвид факта, че съобразно синтаксиса, някой път празния ред е от значение.
В неудобството от тази “добавка” се убедих, пишейки статия тук и представяйки съдържанието на reg файл, нужен за определена функционалност на Windows.

На практика кода беше:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Skypelauncher]
“ForceWK”=dword:00000001

но в таг <code> за да се визуализира, като такъв.

Резултата беше следния, който очевидно е доста неудовлетворителен. Енджина на WordPress премахва тага <br> след първия ред и респективно затваря тага <code> след него, а не накрая, по този начин изключвайки редовете след празния.

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Skypelauncher]
“ForceWK”=dword:00000001

Опитвайки се да намеря решение на това неудобство, прочетох, че WordPress използва TinyMCE енджина за да чисти таговете <br> и <p>. Разбира се, това е направено с някаква цел, но в случая тази функционалност се явяваше неудобство.
Решението, според някои автори, беше да се инсталира TinyMCE Advanced plugin за WordPress, който има доста повече възможности от стандартния визуален редактор, включително спиране на изтриването на <br> и <p> таговете, като опция в контролния му панел.

Аз, имайки предвид, че винаги съм резервиран към инсталиране на нови plugins с богати възможности заради ползването на нещо елементарно от тях, реших да намеря някое по леко решение, неналагащо допълнителна инсталация.
Преглеждайки и тествайки редица предложения, някои от тях добри, някои безумни, като да речем това, да оцветим написаното с цвета на фона на статията за да получим празен ред, стигнах дo следния код, който лично мен ме удовлетворява и затова ви го предлагам и на вас. В интерес на истината, тестовете ми показаха, че той единствено работеше безусловно.

Когато желаете да има празен ред, brеake line в определен параграф, вмъкнете следния код там, където искате да има празен ред:

Резултата, използвайки примера, който дадох по-горе ще е следния, като празните редове са след първия и четвъртия:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Skypelauncher]
"ForceWK"=dword:00000001

По този начин, без да инсталирам допълнителни plugins утежнявайки блога, добавям празен ред, когато това се наложи.
Ако някой от читателите има генерално решение на line break и paragraph проблема във WordPress, с редакция на код директно в енджина, моля да го сподели, за мен ще е интересно да го тествам.

  • научих много

Моля, бъдете българи, използвайте кирилица.

Можете да следите коментарите по тази тема, използвайки RSS 2.0 feed.